Skyhills blogg
2021-03-12

Att angöra en brygga

Magnus Jansson
Magnus Jansson
Projektchef, Kontrollansvarig Kategori K, Certifierad Tillgänglighetssakkunnig & Arkitekt MSA
Att angöra en brygga

För oss som är födda på 1970-talet var Hasse och Tage fortfarande en lika självklar del av det svenska kulturlivet som ägg till påsk, sill och nubbe till midsommar, kräftor till kräftskivan och skinka till julbordet. Ur deras ocean av klassiska filmer och revyer fiskade jag häromdagen upp ”Att angöra en brygga” från 1965. Men denna komedi skulle egentligen lika gärna kunnat vara en skräckfilm av värsta sorten. En mardrömsskildring av att springa och springa, men aldrig komma fram.

Handlingen då. På ön Ensamholmen ska en kräftskiva gå av stapeln. Tre sommargäster finns redan på ön medan fyra festdeltagare ska anlända dit med en liten segelbåt. På holmen bor även den ilskna och vresiga fiskargubben Garbo, som inte är speciellt förtjust i vare sig kräftskivor eller sommargäster. Jag vill inte förstöra nöjet helt för er som ännu ej avnjutit denna filmklassiker, men måste ändå avslöja att det inte går så värst bra för segelbåten att angöra bryggan, trots flera tappra och allt mer desperata försök.

Projekt kan bli stökiga och komplicerade. Hur mycket engagemang och planering som än läggs ner så kan det toka till sig. Efter det gångna året räcker det väl med att skriva Covid 19, så förstår alla vad jag menar.

Men riktigt så eländigt som en världspandemi behöver det inte vara för att det ska strula till sig. Det kan vara ett politiskt beslut som ställer allt på ända, en inbrottstjuv som lyckas kapa alla trycksatta vattenrör när han sågar sig genom en vägg eller en lastbil med specialtillverkade glaspartier som kör i diket. Ena timmen är allt frid och fröjd. Timmen efter råder fullt kaos.

Det är just när det kör ihop sig i ett projekt som man som konsult verkligen behövs som mest. Det gäller att ”lyfta sig i håret”, vara pragmatisk och finna lösningar. Jag tycker även att det är viktigt att poängtera att ensam inte är stark. Man måste såväl våga be om hjälp som erbjuda assistans.

Jag är både tacksam och glad över att ha så fina medarbetar och kollegor som jag har här på Skyhill AB. Kör det ihop sig finns det alltid någon som sträcker ut handen eller kastar ut en livboj. Det blir som ett skyddsnät. Jag vet att det alltid finns någon där som tar emot om jag faller.

Kompetens, god planering, kommunikation och samarbete gör att man trots oförutsedda händelser, med ibland efterföljande kaos, ändå kan angöra den där bryggan.

Magnus Jansson
Projektchef/Arkitekt MSA

No items found.
No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg