Skyhills blogg
2022-04-28

Cloud kitchens i Sverige

Kalle Cedervall
Kalle Cedervall
Gruppchef projekt- och byggledning, Kontrollansvarig Kategori N
Cloud kitchens i Sverige

Jag och några kollegor här på Skyhill har sedan i höstas arbetat åt, och med, Lokala Staden och Darkedition, med att försöka få till ett bygglov för en etablering av innovativa leveranskök med väletablerade matvarumärken nära bostadsområden för att skapa en ökad livskvalitet i närheten av storstadens utbud.

Marknaden för avhämtning och leverans av färdiglagad mat har vuxit kraftigt de senaste åren. Idag beställer en tredjedel av alla familjer i Stockholm hemleverans av mat vid minst 2 tillfällen i veckan.
Att besöka en restaurang och äta på plats är fortsatt det dominerande beteendet och står inte i konflikt med mat för hemleverans. Snarare är avhämtning och leverans av färdiglagad mat en lösning för att få livspusslet att gå ihop i en stressad vardag.

Konceptet ”cloud kitchen” har sitt ursprung i USA där food trucks – i kombination med att man började ta upp beställningar genom sociala media – ledde vägen till effektivare lösningar för hemleverans av färdiglagad mat. ”Cloud kitchen” är konceptet där restaurangerna får möjlighet att möta digitaliseringen och våra vanor att kunna beställa i en app eller på nätet och få hemlevererat.

På en starkt växande marknad för hemleverans/take-away erbjuds nu fullt utrustade leveranskök anpassade för korta och därmed mer hållbara leveranser.

Nyttan som konceptet skapar för invånare inom Stockholm stad är stort. Konceptet är:

  • Ekonomiskt hållbart – Nytt utbud av kvalitetsmat och många nya arbetstillfällen.
  • Ekologiskt hållbart – Korta transporter nära bostäderna. Minimal påverkan vid etablering och avveckling.
  • Socialt hållbart – Trygghet med fler rörelser i bostadsområden och ökad livskvalitet för invånare.

I Täby kommun, vid Roslags Näsby, har vi nu fått bygglov och där kommer alltså den första etableringen uppföras!
Etableringen kommer bestå av 9 st olika restauranger redo att leverera kvalitativ mat till boende och arbetande i närheten av Roslags Näsby.

Kalle Cedervall
Gruppchef Projekt- och byggledning, Kontrollansvarig (N)

No items found.
No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg