Skyhills blogg
2018-08-10

Den förpliktigande berghällen

Magnus Jansson
Magnus Jansson
Projektchef, Kontrollansvarig Kategori K, Certifierad Tillgänglighetssakkunnig & Arkitekt MSA
Den förpliktigande berghällen

Att glida runt i en liten båt i Åbolands skärgårdshav en strålande sommardag är inte så dumt. Precis som i Stockholms skärgård har den senaste istiden slipat fram magiska bergsformationer där glittrande röd granit (i den finska skärgården är graniten rödfärgad) böljar fram som mjuka kuddar och där ljung, vildrosor och vindpinade enar kämpar i de mellanrum som skapas.

Den senaste istiden inleddes för cirka 115 000 år sedan och de sista isresterna försvann från norra Sverige för nästan 10 000 år sedan. Det tar med andra ord ganska så lång tid att få fram rullstensåsar, jättekast och, som nämnt ovan, slipade berghällar. För att använda byggspråk så är det en besvärande lång leveranstid. Att återskapa en slät och mjukt formad berghäll går inte. Är den förstörd så är den det för alltid.

Under båtfärden kom vi förbi en udde där en jättelik skärgårdsvilla just uppförts. Som komplement till villan hade en ganska så rejäl hamnanläggning sprängts och schaktats fram. Av den ursprungliga, otroligt vackra naturen fanns inte ett spår kvar. Jag kunde inte låta bli att bli en smula deppig av det jag såg. Jag har full förståelse för att man vill skapa sig ett eget paradis i skärgården, men måste man gå så hårt och okänsligt fram?

Ibland undrar jag om det helt enkelt inte har blivit lite för billigt och enkelt att spränga och schakta. Det går liksom av bara farten. I en del villaprojekt jag varit inblandad i har jag rekommenderat de som ska bygga sin drömbostad att faktiskt tälta på tomten och spendera några dagar där och liksom känna in platsen. Varför köpte man tomten? Huset ska ju inte stå på den vackraste platsen. Den ska man ju titta på inifrån huset såklart.

Ibland måste det till omfattande markarbeten, det bara är så. Det jag efterlyser är att det görs en ordentlig analys innan man gör dem. Att man helt enkelt tänker igenom det hela en gång till. Det går ju inte att åka till Bauhaus och köpa inlandsisslipad berghäll.

Nu är det mesta av sommaren förbi och en härlig och spännande höst väntar. Jag hoppas att ni har haft en underbar sommar och att ni som ännu är lediga kramar ur det sista av denna fantastiska årstid. Men lite skönt är det allt att rutinerna så sakteliga infinner sig och att hjulen rullar igång. Så känner i alla fall jag…

Och! Kräftskivornas tid är här!

Magnus Jansson

Projektchef/Arkitekt MSA

No items found.
No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg