Skyhills blogg
2019-03-22

Glad Newroz!

Kaweh Danishmand
Kaweh Danishmand
Projektledare, Byggledare & Kontrollansvarig Kategori N
Glad Newroz!

Våren har kommit till Sverige och Stockholm! När jag skriver detta inlägg så skiner solen med full kraft utanför fönstret. För mig så är detta datum, den 21 mars, ett speciellt datum pga. min bakgrund. Jag är född i Kurdistan och där startar det kurdiska nyåret idag!

I kurdisk tradition är Newroz även en minnesfest över att man störtat en tyrannisk kung för mer än 2500 år sedan.

I vissa delar av Kurdistan, speciellt södra, firas Newroz i hela 13 dagar. Den trettonde och sista dagen kallar man sezda-badar, alltså utgång från tretton. Under sezda-badar åker de flesta familjer ut på picknick till parker och grönområden där man även firar att Newroz är över och välkomnar det nya året.

Enligt en känd kurdisk folksaga, och den man hört sedan man var en liten pojke, har den kurdiska tidsberäkningen sin begynnelse den 21 mars 612 f.Kr. Det var då som Kawa, den kurdiska smeden befriade folket från Zuhak, den onda tyrannen.

MYTEN OM NEWROZ

Zuhak var en kung som styrde och ställde i kurdernas hemvist samt närliggande områden, vilket han gjorde genom att förslava det kurdiska folket. Zuhak led av en sjukdom som orsakade att två ormar växte från hans axlar som sedan hotade med att äta upp hans hjärna. I rädsla för sin egen död matade han ormarna med unga barns hjärnor. Detta pågick under en lång period och tusentals oskyldiga barn offrades, inklusive sju av Kawas barn.

Smeden Kawa fick nog och med folket som stöd kunde han göra uppror mot den onde kungen. Upproret ägde rum den 21 mars 612 f.Kr. som han då även tillsammans med folket omringade kungens palats. Där besegrade han vakterna med hjälp av sin hammare och tog sig vidare och mötte Zuhak. Kawa hade ihjäl både Zuhaks ormar som han hade på axlarna och även Zuhak själv.

Kawa släpade ur Zuhak ur palatsen och berättade för folket att de var fria. I samband med det lyckade upproret tände folk stora brasor på berg och höga punkter för att sprida nyheten. Det har sedan dess blivit en sed att tända upp en brasa under Newroz för att fira det nya året.

Jag är döpt efter Kawa och försöker göra mitt bästa för att leva upp till min namne. Jag leder dock inga uppror mot ondskefulla kungar. Min vardag som projekt- och byggledare består mer av att hjälpa och stötta våra beställare i deras projekt, ett minst sagt mycket mindre riskfyllt uppdrag än den store smeden tog sig an!

Glad Newroz!

Kaweh Danishmand
Projekt- och byggledare

No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg