Skyhills blogg
2018-06-07

Den blomstertid nu… varit?

Magnus Jansson
Magnus Jansson
Projektchef, Kontrollansvarig Kategori K, Certifierad Tillgänglighetssakkunnig & Arkitekt MSA
Den blomstertid nu… varit?

Jag ska försöka att inte vara alltför dyster i denna blogg, men det är onekligen med en liten susning av oro i magen som jag skriver dessa rader.

Det vankas skolavslutning, vilket ju är härligt, och då brukar jag alltid börja morgonen med att sticka näsan i det vackra syrenbuskage som vi har hemma för att riktigt dra in doften av sommarlov i sinnet. Problemet i år är dock att det inte finns några syrenblommor kvar. De blommade ut för två veckor sedan. För övrigt samtidigt som häggen.

Det knastrar när man går i gräset, allt är täckt av ett damm- och pollenlager och färgen gult börjar ersätta färgen grönt på såväl backen som i trädkronorna. Några vårregn har inte fallit och i luften ligger en svag röklukt och påminner om de stora skogsbränder som rasar. Än så länge på betryggande avstånd från vår lilla glänta i de sörmländska skogarna.

Vad allt detta beror på är såklart svårt att säga. Att dra på alltför stora växlar och skylla ”extremvädret”, som det kallas i pressen, på växthuseffekten och den globala uppvärmningen är såklart förhastat. Men, att se det som en fingervisning eller en varning över vad som kan ske om vi inte tar miljöproblemen på allvar är nog ändå på sin plats.

Så, den stora frågan är då såklart… vad kan vi göra?

Som projektledare, projekteringsledare och arkitekter har vi ganska så stora möjligheter att påverka. Vi kan föreslå och projektera lösningar som är hållbara och energieffektiva och vi kan hjälpa våra beställare med deras miljöarbete genom att skapa organisationer som har rätt kunskaper och verktyg för att miljöarbetet inte bara ska bli en vacker pappersprodukt, utan även resultera i praktiska och faktiska lösningar som utförs.

För Nynäshamns kommun har Skyhill AB projekterat kommunens första nya förskola på decennier, Cykelskogens förskola, som generalkonsult. Nu är förskolan under uppförande och Skyhill AB projekt- och byggleder. Förra veckan skickades alla papper in för att certifiera förskolan som miljöbyggnad. Miljöfrågorna är sedan projektets start en av de viktigaste pelarna i projektet. Det känns väldigt bra.

Så, vi gör mycket men kan såklart göra än mer. Detta blir en spännande utmaning för oss.

Med önskan om en vacker, trevlig och lagom regnig fortsättning på sommaren!

Magnus Jansson

Projektchef /Arkitekt MSA

No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg