Skyhills blogg
2024-03-13

Gammal på jobbet!

Magnus Jansson
Magnus Jansson
Projektchef, Kontrollansvarig Kategori K, Certifierad Tillgänglighetssakkunnig & Arkitekt MSA
Gammal på jobbet!

Tjugofem år… Är det kort eller lång tid?
Det beror såklart på hur man ser på saken. I relation till vad, kanske man bör fråga sig. För ett paket mjölk är 25 år en evighet. För en häst är det en livstid och för en elefant ungefär en halv. För en idegran (Taxus SP) har startskottet knappt tonat bort och för en granitklippa smekt av Östersjöns vatten är det blott en blinkning.      

I mars månad 1999, för tjugofem år sedan, hette Rysslands president Boris Jeltsin. I New York stäckte sig de blänkande tvillingtornen i World Trade Center ännu mot skyn. Euron hade introducerats som valuta sedan några veckor tillbaka och filmen The Matrix hade premiär. Allt som hade med ”IT” att göra kokade (bubblan skulle spricka ett år senare) och vi började så smått oroa oss för alla datasystem som katastrofalt skulle krascha vid övergången från 1900-tal till 2000-tal (vilket de inte gjorde).    

I början av 1999 grundas Skyhill AB av Ove Högberg. Jag pluggar till arkitekt på KTH i Stockholm och blir den 16 mars anställd. Ett bra extraknäck tänker jag. Ett sätt att dryga ut den knapra kassan och samtidigt få lite verklighet i blodet. Ena dagen färg och form i Övre ateljén i Arkitekturskolans dåvarande betongbrutalistiska boning på Östermalm (hatad av dess invånare) och andra dagen gafflande med Blomqvist och Boman om dörrplaceringar, slagningar och mått på ett bygge i Huddinge.      

Projektledning och arkitektur. Klart att det hänger ihop. Det kändes rätt då, för 25 år sedan, och det känns ännu mer rätt idag. Otroligt mycket har hänt under de åren som gått. Allt har såklart inte varit en dans på rosor, då skulle jag ljuga, men det mesta har varit fantastiskt roligt och utvecklande.

I vår bransch lever vi nu i en spännande och omdanande tid. Visst, det är en riktigt jobbig lågkonjunktur (inte den första och inte heller den sista), men om vi försöker se bortom det… Hållbar utveckling ”på riktigt”, Cirkulära byggprocesser och affärssystem, BIM med AI-stödd projektering, projektledning, dokumentation, drift och förvaltning. Vi som jobbar nu erbjuds möjligheter som tidigare generationer bara kunde drömma om. Det här kan bli hur bra som helst ju!

Så, att vara gammal på jobbet i en ny tid känns helt ok. Speciellt tillsammans med världens bästa och snällaste kollegor.    

Ha en underbar vår!


Magnus Jansson

Projektchef/Arkitekt MSA/Certifierad tillgänglighetssakkunnig/Certifierad kontrollansvarig, K

No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg