Skyhills blogg
2020-11-06

Historiens vingslag

Historiens vingslag

Dagen då detta skrivs räknas rösterna för fullt i det amerikanska presidentvalet. När du läser denna text är valet förhoppningsvis avgjort på ett korrekt och fredligt sätt och i Vita huset leder antingen en herre med väldigt orange hår eller en annan herre, med väldigt vita tänder, det stora landet i väster.

Samma dag besöker jag och min kollega, tillika projektledare, Felix Nilsson ett av våra pågående projekt. På platsen pågår en febril aktivitet och vi spatserar ganska så nöjda med vad vi ser omkring på bygget och resonerar om de frågor vi är där för att lösa.

Den ena händelsen påverkar hela världen, den andra händelsen påverkar såklart projektet och alla som har med det att göra, men det är inte så att världens kärnvapenarsenaler osäkras eller valutakurserna på asienbörserna rusar för att Felix och jag tittar på en fönsterinfästning i ett Paroc-element eller på lite grus runt en dagvattenbrunn. Men ändå… Det är fascinerande att allt ändå bara pågår samtidigt, smått och stort om vartannat.

För några år sedan hade jag förmånen att som arkitekt jobba med ombyggnationen av äldreboendet Isabellagården i Strängnäs. Verksamhetsledaren där var en pigg herre och jag minns att han skojade om att de döpt en paviljong som tillhörde anläggningen till ”Barack Obama”. Året var alltså 2008 och Barrack Obama skulle senare under hösten det året vinna en jordskredsseger i det amerikanska presidentvalet.

Det som sker nu blir, vad vi än tar oss till, en del av det förgångna. Det som är pågående och kanske ter sig kaotiskt idag, får i backspegeln konturer som är tydligare att urskilja och analysera. Men, samtidigt läggs saker tillrätta och det är ju enligt talesättet alltid vinnaren som skriver historien.

Min morfar sa alltid till mig att man ska vara ärlig, arbeta hårt och vara vänlig mot de man möter. Jag tror väl inte att det egentligen behöver vara så värst mycket svårare och mer komplicerat än att leva och verka på det sättet.

På Skyhill AB arbetar vi aktivt med vår värdegrund. Den är inte en pappersprodukt vi gömt undan i en pärm eller en fil som är begravd i en mapp, bortglömd i serverns innersta kretsar. Vi har jobbat fram värdegrunden tillsammans och lyfter varje måndag, när vi har våra måndagsmöten, fram ett av de värdeord som ingår i värdegrunden för reflektion och diskussion. Den hålls levande.

När jag tänker på värdegrunden och att vi på Skyhill alla arbetar och agerar enligt den i alla projekt vi genomför och i kontakten med alla personer vi möter, växer ändå den bubbla vi verkar i till något som är lite större.

Så, när det om fyra år igen är dags för det amerikanska folket att välja en ny president ska i alla fall vi på Skyhill kunna känna att vi gjort vårt bästa för att vår egen historieskrivning ska visa att vi försökt göra den lilla, lilla del av världen vi verkar i till en lite bättre plats.

Magnus Jansson
Projektchef/Arkitekt MSA

No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg