Skyhills blogg
2022-01-21

Höstens projekt

Christer Törnros
Christer Törnros
Gruppchef projekt- och byggledning, Besiktningsman
Höstens projekt

Under några månader i höstas fick jag möjlighet att arbeta med renovering och hyresgästanpassning av ett antal våningar i femte Hötorgshuset, det närmast Sergels Torg. Entreprenören som jag var inhyrd av är NCC och fastighetsägaren AMF Fastigheter.

Jag växte upp i stadsdelen Hjorthagen ungefär samtidigt som de så kallade ”Hötorgsskraporna” byggdes i början på 60-talet. Osäker på om det är ett verkligt eller konstruerat minne men när min mamma vid tillfällen tog med mig in till ”stan” i 5–6 års åldern, reste de sig där, nybyggda och nästan hotfullt höga och kantiga i förhållande till övrig bebyggelse i Stockholm centrum på den tiden.

De fem husen som vid en hastig blick ser likadana ut är ritade av fem olika arkitekter, nummer fem av arkitektfirman Backström & Reinius. Planerna på höghus på platsen startade redan i slutet av 1920-talet, då Artur von Schmalensees hade presenterade ett förslag med 9 hus om 30 våningar, dvs nästan dubbelt så höga som de hus som byggdes. Innan planerna sattes i verket fanns förslag med både 2, 3 och fyra huskroppar. David Helldén, arkitekt på stadsbyggnadskontoret ska då ha uttryckt: ”….man ger en dam fem rosor, inte fyra”. Därmed tycks antalet ha varit avgjort. Husen är byggda med en betongstomme och så kallad ”curtain wall” fasad, en lätt fasad av glas och aluminium är enkelt uttryckt, hängd i stommen. Ursprungligen var femte huset tänkt att bli hotell, men slutligen blev det som de fyra övriga, kontor.

Idag har SPACE flyttat in på 8 av våningarna, med en kultur nog ingen kunde förutspå på 1960-talet. Ett digitalt kulturcenter, en fysisk mötesplats för den digitala generationen. I de övre våningarna kontorsplatser och community för bl.a. musik och gaming. De nedre våningarna hyser bland annat gaming på många hundra toppmoderna speldatorer och en toppmodern digital arena med en 19x5meter LED-skärm och plats för ca 550 personer. På gatuplan finns ett utmärkt asiatiskt brasserie.

Efter flera månaders arbete på plats kan jag konstatera att femte Hötorgshuset är väl värt ett besök, såväl för gammal som ung.

Hälsningar

Christer Törnros
Projektledare, byggledare och besiktningsman

(Bilden nedan är tagen från våning tolv mot Sergels torg och ”Kristallvertikalaccent”.)

No items found.
No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg