Skyhills blogg
2023-06-21

Klimatkompensation och Skyhills hållbarhetsresa

Markus Forsström
Markus Forsström
VD
Klimatkompensation och Skyhills hållbarhetsresa

På Skyhill jobbar vi hårt för att bli ett mer hållbart företag. Vi har nyligen färdigställt vår första klimatdeklaration och vi arbetar aktivt med att minska vårt framtida klimatavtryck. Vi har ställt oss bakom flera initiativ såsom ”Innovation för klimatet” och ”Klimatdeklaration Stockholm”.

I samband med att vår första klimatdeklaration blev färdigställd (för cirka två månader sedan) beslutade vi oss även för att vi vill börja klimatkompensera för vårt klimatavtryck. Detta visade sig dock vara avsevärt mer komplicerat än vad jag hade kunnat föreställa mig. Vi ställdes inför flera frågor och problem såsom:

  • Hur säkerställer vi att våra pengar som vi spenderar på att köpa klimatkompensation faktiskt skapar klimatnytta? (Jag personligen har inte möjlighet att åka ner till Indien för att säkerställa att det faktiskt byggs en solcellspark på utlovad plats.)
  • Vilken typ av klimatkompensation bör vi köpa?
  • Vad är skillnaden på att köpa klimatkompensation EX Post eller EX Ante?
  • Etc.

Efter en hel del efterforskningar kom jag tillslut i kontakt med Atmoz Consulting och klimatfinansiera.se. Där fick jag svar på alla mina frågor och fick hjälp med att köpa klimatkompensation. Jag känner mig trygg med att våra pengar på riktigt skapar nytta för klimatet.

Varför skriver jag det här?
Jag tror på principen om delad kunskap och som VD på ett relativt litet företag, utan en egen hållbarhetsfunktion, förstår jag att det kan kännas övermäktigt att komma igång med sitt hållbarhetsarbete. Hållbarhet är ett komplext ämne som framkallar ångest och en känsla av otillräcklighet hos många (det har det iallafall gjort hos mig). Jag tror att komplexiteten och rädslan för att känna sig dum och okunnig leder till att många företag helt enkelt inte kommer igång med sitt hållbarhetsarbete (vilket får förödande konsekvenser för klimatet). Om vi, genom att dela med oss av vårt hållbarhetsarbete och vår kunskap, kan bidra till att fler företag kommer igång med sitt hållbarhetsarbete blir jag väldigt glad.

OBS: På Skyhill är vi långt ifrån perfekta och vi har en lång väg kvar att vandra innan vi kan kalla oss för ett hållbart företag. Vi har dock påbörjat färden!

Hälsningar

Markus Forsström
VD

No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg