Skyhills blogg
2022-09-01

Kompisar

Magnus Jansson
Magnus Jansson
Projektchef, Kontrollansvarig Kategori K, Certifierad Tillgänglighetssakkunnig & Arkitekt MSA
Kompisar

Kan jag hjälpa dig med något?
Visst är det en vacker fråga. Enkel att ställa är den också.

Kan du hjälpa mig?
Det är också en enkel fråga, men svårare att ställa. Att be om hjälp kan uppfattas som ett tecken på svaghet. Kanske känns det som att man blottar sig, visar sig svag, visar att man inte förstår eller mäktar med. Så är det naturligtvis inte, men omgivning, sammanhang och kultur kan spela in och stöka till det för oss.

Om man nu ställer frågan och ber om hjälp; hur ska den som sträcker ut en hjälpande hand och erbjuder avlastning förstå vad det är som ska göras? Här krävs det delegation, förklaringar och överlämning. Något som kan kännas som en utmaning större än problemet man ställts inför och behöver hjälp med.
Hinner jag verkligen förklara allt det här? Det är ju stressigt nog som det är redan… och tänk om det blir fel!

Det här med att be om hjälp och att hjälpa är således inte helt okomplicerat. För att det ska bli bra är ett ramverk av fungerande rutiner, en gemensam värdegrund och, framför allt, välvilligt inställda personer som omger en något av en förutsättning.

I de annonser vi har ute för att söka efter nya medarbetare finns sedan en tid ordet snäll som en egenskap vi önskar. Du ska vara snäll. Skyhill AB ska vara en arbetsplats med snälla människor.
Att man är snäll behöver inte betyda att man är undergiven, osäker, korkad, viljelös och någon som man kan köra över. Det finns ingen motsättning mellan att vara snäll och kompetent, och när det behövs, principfast, rak, tydlig och viljestark.

Vi tillbringar större delen av vår vakna tid på vår arbetsplats. Vi träffar våra arbetskamrater oftare än vi träffar många av våra familjemedlemmar. Tänk då att behöva gå till en arbetsplats där man pratar skit om varandra i korridorerna, där folk inte hälsar, där man inte törs be om eller blir tillfrågad om hjälp. Snacka om söndagsångest!

Kompis är ett trevligt ord. För mig är en kompis samma sak som en snäll person som man gillar att umgås med. Tur då för mig att jag har så fina arbetskompisar. Alla är olika, alla har sina egna personligheter, styrkor och svagheter. Men alla är kompisar. Alla är snälla.

Avslutningsvis blir det dock lite beska droppar.
Förra veckan deltog Skyhill AB med tre lag i Convinistafetten ute på norra Djurgården. När det är tävling gäller inte allt det där jag skrev ovan. Då är det vinna eller dö som gäller! Före start är det tjuvnyp och mental rotfyllning på agendan. Efter målgång fingranskas tiderna och tråkningar och hån kombineras med segerdanser och total hybris.

Nä… Nu narras jag. Det var såklart hur trevligt som helst 😊.

Hälsningar,

Magnus Jansson
Projektchef/Arkitekt MSA/Certifierad tillgänglighetssakkunnig/Kontrollansvarig, behörighet K

No items found.
No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg