Skyhills blogg
2018-10-26

Miljöbyggnad

Kalle Cedervall
Kalle Cedervall
Gruppchef projekt- och byggledning, Kontrollansvarig Kategori N
Miljöbyggnad

Det blir vanligare och vanligare att byggnadsprojekt blir miljöcertifierade på något vis. Sweden Green Building Council (SBGC:s) är en stor och välkänd organisation och deras certifiering ”Miljöbyggnad” är Sveriges ledande miljöcertifiering för byggnader.

Miljöbyggnad är unikt på det sättet att alla byggnader följs upp och verifieras efter två år genom att information om byggnadens prestanda skickas in. Det gör det svårt men även rättvist att använda sig av SGBC:s certifieringssystem Miljöbyggnad då en byggnad som inte verifieras blir av med sitt certifikat.

Systemet är uppbyggt av 16 indikatorer fördelade på energi, inomhusklimat och material och det går att certifiera mot betyget brons, silver eller guld.

För ett litet tag sedan var jag hos Sweden Green Building Council och medverkade på deras kurs Miljöbyggnad bas.

Det kändes som en viktig kurs att gå eftersom vi jobbar i flera projekt där byggnaderna ska certifieras efter systemet. Även om vi alltid använder oss av certifierade miljöbyggnadssamordnare som tar hand om hela processen, från hur byggnaden ska projekteras för att uppnå en viss nivå, till certifieringen och även verifieringen är det ju alltid en fördel om jag som projektledare har någorlunda koll på situationen.

Det är en mycket bra kurs som gav mig en bra helhetssyn på hur Miljöbyggnadssystemet fungerar med allt från de olika indikatorerna, till hur själva processen går till. Jag rekommenderar den varmt till alla som arbetar inom byggbranschen.

Vem vet, i framtiden kanske det blir dags för deras kurs Certifierad Miljöbyggnadssamordnare?

Kalle Cedervall
Projekt- och byggledare

No items found.
No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg