Skyhills blogg
2019-01-10

Restaurang Biskopsudden

Mikael Liberson
Mikael Liberson
Projektledare & Byggledare
Restaurang Biskopsudden

Sitter i bodetableringen i solskenet på Biskopsudden och plöjer igenom ca. 500 A-ritningar & K-ritningar för att plocka ut allt som har med takavvattning att göra samt droppbleck, vindskivor och diverse andra plåtdetaljer i förpatinerad zink, rosttrögt stål eller lackad plåt för ett FFU som skall samordnas med en redan upphandlad takentreprenad.  Detta är bara en av otaliga delentreprenader i ett av de rörigaste, men också roligaste projekt jag någonsin haft förmånen att vara delaktig i.

Restaurang Biskopsudden är ett unikt projekt som fastighetsägaren Kvalitena bygger för uthyrning till en restaurangkoncern som har som målsättning att driva en ”Top of the line” restaurang med ambition på tre stjärnor i Guide Michelin.

Byggnaden som restaurangen kommer att ligga i hyr restaurangkoncern av Kvalitena AB och Kungliga Djurgårdens förvaltning har godkänt projektet. Som tidigast öppnar restaurangen vintern 2019. När restaurangen står klar kommer den att vara öppen för gäster sex månader om året och resterande tid fungera som ett utvecklingscenter. Till restaurangen hör ett utekök med uteservering i pergola samt ett orangeri som kommer att vara öppen sommartid när restaurangen är stängd.

Arkitekt är Jonas Bohlin Arkitektkontor. Jonas Bohlin utbildade sig på Konstfack i Stockholm. Han uppmärksammades för sitt examensarbete 1981, karmstolen Concrete i stål och betong. Denna kom att bli ett diskussionsunderlag i frågan om vad konst var och inte var i början av 80-talet. Den ifrågasatte den samtida möbelkulturen och presenterades inte som en möbel utan som en skulptur ”i en rumslig installation”. Sedan dess har stolen använts som exempel i diskussionen om gränsdragningen mellan konst, konsthantverk och bruksvara.

I detta projekt har Jonas Bohlin fått fria händer att rita och designa allt från byggnader, utvändig mark, inredning, möbler och belysningsarmaturer mm. I stort sett ingenting är standard eller normalt i detta projekt vilket gör det oerhört spännande att vara med om.

Nu har solen gått i moln så här mitt på dagen vilket gör det lite lättare att dyka ner ibland ritningarna igen.

Trevlig torsdag!

Mikael Liberson
Projektledare & Projekteringsledare

No items found.
No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg