Skyhills blogg
2019-08-30

Så var det då

August Eklund
August Eklund
Gruppchef projekt- och byggledning, Kontrollansvarig Kategori N
Så var det då

(Bild: Visar hur delar av klarakvarteren rivits för att bland annat göra plats för klaratunneln. En hel ås försvann, marken låg tidigare i höjd med taket på kulturhuset. Kan ni föreställa er att uppleva denna förvandling?)

Under torsdagens lunch här på kontoret så hade vi väldigt intressanta samtal om hur Stockholm såg ut på 50 – 60-talet. Vi pratade bland annat om rivningen av klarakvarteren. Hur staden gick från en småstad till en liten metropol. Tunnelbanan som drogs genom staden och motorvägar som byggdes. Men det tog inte slut då, staden växer än idag och vem kan undgå alla byggarbeten som pågår inne i city.

Magnus tog fram några böcker om 50 – 60 talet som visar fantastiska bilder med texter.

I boken Så var det så skriver bland annat författarna Jan Boström och Tommy Hammarström så här:

”Gatubilden dominerades av fotgängare; cyklar och spårvagnar; mjölkbutiker och tidningsstånd; biografvaktmästare och jumberbrudar; riktiga vintrar och varma somrar; vårkappor och hattparader på Strandvägen. Då var fortfarande Hamngatsbacken en backe (Hamngatan idag), Norra Smedjegatan en gata och Brunkebergstorg ett torg. Hus och gator i City låg kvar som de legat i hundratals år, bilarna fick trängas i gränder som var byggda för hästar och handdragna kärror. Så var det.”

Sedan skriver dem:

” Men strax förvandlas hon (Stockholm) till en liten metropol, och omslaget skedde brutalt och mycket snabbt i slutet av sextiotalet. Efter de exempellösa rivningarna i city stiger plötsligt den moderna staden fram med glasfasader och bankpalats, rondeller och akvedukter, fritids och diskotek, tunnelbanor och passager, Gallerian och Plattan.”

Detta ämne har alltid fascinerat mig. Det finns så mycket historia i staden, så mycket att förstå och upptäcka.

Bilden nedan är ett exempel på hur det såg när tunnelbanan skulle fram. Frank berättade att han som barn gick på träbryggor i stan och kunde titta ner i jättelika schakt.

Det ska bli intressant att se vad jag kan berätta om 10 – 20 år, om hur det var nu. Jag kanske kan berätta om det jätteanläggningsprojekt som pågick i Stockholm och som kunde skådas från vårt kontor här på Skyhill – förbifart Stockholm. Något som om 10 – 20 år kommer vara en självklarhet för många. Eller kanske berätta om hur Sergelgången förvandlades till ”Sergelstaden” som är ett nytt stort ombyggnadsprojekt som drar igång i centrala Stockholm enigt SVD.

Antingen så tycker man att det är tråkigt att vara med, eller så tycker man att det är kul. Jag tycker att det är kul!

August Eklund
Gruppchef projekt- och byggledning

No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg