Skyhills blogg
2018-10-18

Skillnaden mellan att vara konsult på beställarsidan och generalkonsult åt beställaren

Mikael Liberson
Mikael Liberson
Projektledare & Byggledare
Skillnaden mellan att vara konsult på beställarsidan och generalkonsult åt beställaren

Min trettioåriga karriär har varit händelserik, minst sagt. Den största delen av karriären har jag agerat som konsult på beställarsidan. Flådiga resor och dyra restaurangbesök. Jag har sett byggbranschens alla ljusa och mörka sidor.

När man får kalla sig senior byggprojektledare har man dessutom ackumulerat så mycket erfarenhet att man märker tydliga skillnader i två av rollerna som byggbranschen har att bjuda på: konsult på beställarsidan och generalkonsult åt beställarsidan.

Låt mig börja med att summera allt jag har lärt mig av alla år som konsult på beställarsidan:

  • Fria arbetstider där ingen egentligen har koll på var man befinner sig. De på bygget antar att man är på kontoret och de på kontoret hoppas att man är på bygget. Egentligen har man ”möte” på stadens finaste bistro med sina beställarkompisar.
  • Pengar. Pengar i överflöd. Fakturan är konsultens bästa vän.
  • Jobba 4 timmar, fakturera 8 timmar.
  • Som konsult är jag beställarens Messias. Den Som Löser Alla Problem. Jesus fick ett litet fat med bröd och fisk att räcka till tusentals människor. Beställarkonsulten får en otydlig ritning och slarviga kontrakt att trots allt bli nyckelfärdiga objekt!
  • När någon vill äta middag med mig, kan jag lämna plånboken hemma.

Beställarkonsultens liv är som de coolaste scenerna ur Miami Vice när Crockett stiger ur sin lyxiga, blänkande bil i sin kritvita linnekostym, guldklocka och pastellrosa skjorta. Poppig 80-talsmusik och kanske även en flamingo, vem vet. Alla rullskridskoåkande, bikiniklädda damer sneglar hungrigt på Konsulten och önskar de vore med HONOM.

Och nu på karriärens höjdpunkt, valde jag att lämna lyxen för att gå till Andra Sidan. Nu är det min tur att vara vuxen och jobba som generalkonsult åt beställaren.

Livet som generalkonsult är onekligen en aningen annorlunda upplevelse.

  • Kom ihåg plånboken! För som generalkonsult är det plötsligt JAG som betalar kalaset. Varje middag, varje lunch, avslutas med att notan hamnar framför mig! Vafalls!?
  • Istället för att SKICKA fakturor så plingar det i min inbox ideligen. Nu FÅR jag fakturor. Bortskämda underkonsulter, jag vet nog vad ni gör under era fakturerade timmar!
  • Jobba 10 timmar, få betalt för 8.
  • Som Generalkonsult behöver jag pålitliga entreprenörer och underkonsulter. De ska jobba hårt, mycket och gratis. Lite jobbigt att sälja sådana deals till mina gamla polare, men nu befinner jag mig på Andra Sidan. En full inbox och tom plånbok gör att jag måste lösa alla problem snabbt och utan kostnad, men inte i samma stil som Crockett, tyvärr.
  • Generalkonsulten liknar snarare Darth Vader i Star Wars. Dödsstjärnan måste bli färdig innan rebellerna attackerar den och allt går förlorat. Det är upp till Vader att skrämma alla inblandade så projektet blir färdigt! Alla medel är tillåtna, även ondskefull användning av The Force.

Men, min bild sitter nu på Skyhills ”Wall of Fame” och jag går till jobbet varje dag med ett leende på läpparna. Det känns skönt att vara en del av Skyhill och dess team!

Mikael Liberson
Projekteringsledare och projektledare

No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg