Skyhills blogg
2019-04-04

Slagruta (Dowsing)

Mikael Liberson
Mikael Liberson
Projektledare & Byggledare
Slagruta (Dowsing)

Den traditionella bilden av en slagruta är en Y-formad trädgren, ofta i händerna på någon som letar efter vatten. I filmer har vi sett hur den räddat livet på törstande cowboys som förirrat sig i öknen eller visat vägen i sökandet efter olja och guld.

Dowsing är ett sätt att komma i kontakt med, se och kunna använda jordens energier. Vid Dowsing använder du en pendel, pekare eller bobber för att kunna upprätta en kontakt mellan jordens energi och din personliga inneboende kraft.

De som ägnar sig åt Dowsing anser att människan har en inbyggd förmåga att känna av energi och förändringar av energi. Vi har bara glömt bort hur vi använder den. Med en slagruta i händerna kan vi väcka den kunskapen till liv.

Dowsers hävdar också att kontakt med andevärlden kan göras med hjälp av slagruta. Ett oväntat användningsområde kan tyckas. – Ja vi hjälper andar över till andra sidan, det är inget konstigt med det säger de. Slagrutan kan användas till så mycket, det är nästan enklare att säga vad man inte kan göra med den. Man kan även kolla auror för att se om det finns några blockeringar menar dowsers.

Vad är det då man mäter med slagruta? Förr i tiden, och möjligen än idag, använde man sig av slagruta för att hitta malm, olja och andra naturtillgångar. Att mäta ut jordstrålningslinjer hör också till det vanligaste användningsområdet. Gamla soldatbostäder har visat sig vara byggda så att väggarna följer curry- och Hartmannlinjer, förmodligen för att undvika sjukdom. Att ha sin säng över ett currykryss är enligt många ohälsosamt och kan orsaka sömnproblem, mardrömmar, och diverse andra sjukdomar.

Käte Bachler, österrikisk lärarinna född 1923, använde sig av slagruta för att ta reda på varför vissa elever störde på lektionerna och hade dåliga betyg. Det visade sig att dessa elever satt på currykryss. Genom att möblera om i klassrummet märkte hon en markant skillnad, eleverna blev lugnare och gjorde bättre ifrån sig. Hon införde då ett roteringssystem där eleverna bytte platser varje vecka. På det sättet var det aldrig någon elev som drabbades av ett currykryss en längre tid.

Att använda slagruta går långt tillbaka i historien. Det finns målningar som visar att det fanns slagrutegängare i det antika Egypten. Även i Bibeln beskrivs en person som skulle kunna tolkas som slagrutegängare, nämligen Moses som hittade vatten i öknen med sin stav. – Det finns ingen gräns för vad du kan använda detta verktyg till. Det enda som sätter en gräns är din egen tanke.

Särskilt inom vetenskapen finns starka åsikter om slagrutan. Man har vänt den ryggen eftersom man utgår ifrån att det är omöjligt att en trädgren kan hitta vare sig vatten eller jordstrålningslinjer. Man skakar på huvudet åt slagrutegängare och kallar det pseudovetenskap. Det intressanta med vetenskapens resonemang är att den har helt rätt: slagrutan kan inte hitta vatten. Den kan inte hitta någonting överhuvudtaget. Det är inte slagrutan som hittar någonting, det är människan. Kroppen är det finkänsliga instrumentet, pekarna är bara verktyg.

Kanske Dowsing vore något för oss som arkitekter och projektledare att tillämpa för att hjälpa våra beställare i sina projekt för att placera byggnader rätt och disponera rumsindelningen på ett fördelaktigt sätt, eller bara för att skicka positiv helande energi till dem.

Mikael Liberson
Projekteringsledare och projektledare

No items found.
No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg