Skyhills blogg
2021-08-20

Stambyte!

Christer Törnros
Christer Törnros
Gruppchef projekt- och byggledning, Besiktningsman
Stambyte!

Stambyte! Ordet framkallar rysningar hos många som bor i lite äldre lägenheter där det kanske snart är dags. Men hur hemskt är det egentligen? Svaren är många och mycket varierande, allt från ”det värsta jag varit med om” till ”jag märkte det knappt” eller ”det var så trevligt”. De olika svaren beror så klart på vem som bor i lägenheten. Jag har medverkat till stambyten i ca 1500 lägenheter och hört de flesta.

Är du pensionär och kanske mest sitter ensam så kan det bli ett trevligt avbrott, någon att växla några ord med. Det är inte helt ovanligt att kaffet är klart och framdukat när dagens första hantverkare knackar på. Är du å andra sidan tvungen att sitta hemma för att arbeta eller studera så blir det såklart störande när bilmaskinen drar igång i ditt eller grannens badrum och en oerhörd lättnad när allt är klart efter 5-6-7 veckor.

Att jobba med ett stambyte är inte för alla, det är något speciellt och kräver särskilda egenskaper hos såväl hantverkare som arbetsledning. Som i många ombyggnationer gäller det att ha ett öppet sinne för vilka tekniska problem man kan stöta på, ritningar från 1950-60-talet stämmer inte alltid med verkligheten. I stambytet krävs också annat, som förståelse och empati gentemot de boende. Stark samarbetsvilja gentemot andra yrkesgrupper i projektet och ett mycket starkt fokus på allt alltid följa tidplanen, som kan vara detaljerad ner till timmar. Blir det förseningar och arbetet tar åtta veckor om man utlovat sex veckor kommer de två sista veckorna kännas som en evighet för den boende.

Hur välplanerat projektet än är och hur bra personal man än har, så kommer alltid något misstag att ske någon gång. Jag lärde mig under mina år som platschef att alltid ha telefonen på. Om någon kom hem till en lägenhet kl 20 på kvällen och upptäckte någon form av fel, kanske dåligt städat, så var det mycket bättre att ta det samtalet då än när den boende legat en hel natt och retat upp sig för att kunna ringa kl 07.00.

Har ni ett stambyte inplanerat och behöver hjälp får ni gärna höra av er till mig! Oavsett om ni endast behöver hjälp att reda ut vissa frågeställningar eller stöttning genom hela projektet.

Hälsningar

Christer Törnros
Projekt- och byggledare /Besiktningsman

No items found.
No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg