Skyhills blogg
2022-04-22

Tak – byta eller underhålla?

Pia Klarke
Pia Klarke
Kundansvarig
Tak – byta eller underhålla?

Vi får många förfrågningar om tak; kunder som vill ha hjälp att bedöma takets skick, frågor om när det är dags att byta, hur man vet om ett nylagt tak är korrekt lagt, om man bör byta tak innan man investerar i solceller med mera.

Det finns en teknisk medellivslängd på tak, men det finns ett antal faktorer som påverkar hur länge ett tak håller. Väder och vind kan påverka hur taket slits. Det beror även på materialet; papptak har en kortare livslängd än ett tak med takpannor som i sin tur har en kortare livslängd än t.ex. bandtäckt plåt. Därtill måste man ta hänsyn till takets lutning och hur taket är underhållet; ett tak som kontrolleras regelbundet och där eventuella skador åtgärdas omgående kan hålla länge. Ett tak som har ett läckage kan behöva bytas innan den tekniska livslängden uppnåtts.

Läckage kan uppstå på många sätt; det kan vara något så enkelt som en takpanna som hamnat ur läge under ett oväder. Eller hängrännor som inte rensats som resulterar i att vatten, snö och is blir stående mot takets kant. Fukt kan även komma inifrån, t.ex. via en dåligt ventilerad vind om kondens uppstår.
Med regelbundna kontroller av taket (samt plåtdetaljer, vindskivor, hängrännor etc.) kan man förlänga livslängden på sitt tak.
Vid osäkerhet är det alltid bra att ta hjälp av en besiktningsman som gör en professionell bedömning och som även ger råd om åtgärd.

Om det är dags att byta tak rekommenderar jag verkligen att göra en ordentlig besiktning där entreprenörens arbete kontrolleras. Ett tak som inte lagts korrekt kan resultera i tråkiga och väldigt kostsamma skador. Taket kanske inte är husets ”roligaste” del att lägga tid och energi på, men det är definitivt en av de viktigaste!

Må så gott i vårsolen!

Pia Klarke
Kundansvarig

No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg