Skyhills blogg
2021-05-21

Toppar och dalar

Magnus Jansson
Magnus Jansson
Projektchef, Kontrollansvarig Kategori K, Certifierad Tillgänglighetssakkunnig & Arkitekt MSA
Toppar och dalar

Denna blogg skrivs torsdagen den 20 maj. Igår var det final i italienska cupen där två av mina favoritlag i den italienska fotbollsligan, Atalanta från Bergamo och Juventus från Turin, gjorde upp om segern. En mycket underhållande, spännande och välspelad match där Juventus tog hem segern med 2 mål mot ett. Riktigt fint med svenska ögon sett, så här några veckor inför fotbolls-EM, var ju dessutom att Dejan Kulusevski stod för en matchavgörande insats med ett mål och en assist. Inget av det ovanstående var dock det bästa med matchen.

I tisdags tog sig Sverige till final i Eurovision Song Contest och ikväll är det dags för semifinal två inför lördagens stora final. Jag erkänner direkt att jag är en total nörd när det gäller såväl Melodifestivalen som ESC. Mycket har nog med barndomen att göra. Melodifestivalen var en stor grej i vår familj. Vi bänkade oss alla framför tjockteven med godis och läsk och följde minutiöst varje bidrag och gav egna poäng på ett papper (på den tiden jag var barn, typ stenåldern, fanns det inga telefonröster). Sen har det liksom bara fortsatt under åren, fast jag numera ser på det hela mer med skräckblandad förtjusning än med beundran. Det är liksom stundtals så dåligt och vansinnigt att det blir bra. Bombastiska Balkan-ballader där självdistansen är noll, totalt överspelade känslor, låtar där ord som fred, kärlek, evighet och sanning med falsksång ska tryckas in på tre minuter, inramat av fjädrar, dansare, män med trummor och tillgjorda skämt från nervösa programledare som faller platt. Stundtals stor, ofrivillig humor helt enkelt. Inget av det ovanstående var dock det bästa med tisdagens semifinal.

Livet är fullt av toppar och dalar. Så är det bara. Ibland kan jag bara häpna över hur såväl framgångar som motgångar har en tendens att klumpa ihop sig. Pajar tvättmaskinen så passar även gräsklipparen på att gå sönder. Ett nytt spännande projekt, som det är bråttom med, lyckas alltid dyka upp när det är som mest stressigt med att färdigställa ett annat. Det är inte så mycket att göra åt den saken mer än att gilla läget och åka med. Eller ja… inte riktigt. Man kan faktiskt göra en del.

Vi vet ju att det är såhär. Livet är inte linjärt. Det är inte svart eller vitt, snarare en gråskala som ständigt skiftar. Det man kan göra är helt enkelt att acceptera detta och försöka agera så gott det går i förebyggande syfte. Är tvättmaskinen mer än fem år gammal som kommer den nog snart att paja. Kanske bra att budgetera för detta. Gräsklipparen måste man serva. Oljan ska bytas och knivarna ska slipas.

När det gäller jobbet så är lösningen såklart samarbete, god kommunikation och att våga be om hjälp när det kniper. Lättare att skriva än att göra. För mycket eller felaktig stress ger tunnelseende och en känsla av att vara den ensammaste personen i hela världen. Jag skrev om det här redan i min senaste blogg, men jag kan inte lämna ämnet eftersom det är så viktigt. Som konsult är man på ett sett väldigt utsatt. Hur mycket man än planerar och funderar så styr man aldrig helt över sin egen agenda.

På Skyhill AB lägger vi ned mycket energi på det här. Att våga be om hjälp, att erbjuda hjälp, att kommunicera, att sträcka ut en hand, att våga ta emot den när så krävs. Det blir lätt floskler och ord, men vi arbetar verkligen aktivt med vår värdegrund. Vi har nytta av den varje dag. Praktik, inte bara teori.

Corona-pandemin har ställt allt på ända för många företag. Vi tillhör de lyckligt lottade som klarat oss hyfsat bra igenom stormen, men enkelt har det inte varit och vi är inte i hamn än. Om vi tänker oss normalläget som en, lite lagom backig berg och dalbana, har det senaste året inneburit att vagnen vi färdas i växlat in på extrembana med stup, spiraler och loopar på rad. Det har helt enkelt varit lite väl tätt mellan topparna och dalarna. Svårt att hinna hämta andan… Aprilväder varje månad hela året.

Jag måste erkänna att jag är både stolt och imponerad över hur fantastiskt väl mina kollegor och medarbetare hanterat det år som varit. Vi är fortfarande i en av alla loopar, men det känns ändå som att växeln tillbaka till normalspåret inte ligger alltför långt bort i fjärran. Toppar och dalar kommer det dock alltid att finnas.

För lite drygt två år sedan styrde Skyhill AB sin årliga konferensresa till den vackra, italienska staden Bergamo, vid foten av Alperna. Ett år senare var just Bergamo epicentrum i Europa för den då, nya Corona-pandemin. Igår spelade Bergamos stolthet, fotbollslaget Atalanta, final mot Juventus i italienska cupen. Det mest speciella med den matchen, precis som för ESC-semifinalen i Rotterdam i tisdags, var ljudet av tusentals entusiastiska människor på läktarna. Livet återvänder.

Ha en fantastisk sommar!

Magnus Jansson
Projektchef/Arkitekt MSA

No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg