Skyhills blogg
2022-12-02

Vad är vackert?

Christer Törnros
Christer Törnros
Gruppchef projekt- och byggledning, Besiktningsman
Vad är vackert?

Vi är i december månad, här är det mörkt, regnigt och ganska kallt. Men vi närmar oss också jultider, en tid på året som många av oss betraktar som vacker och njutbar. Blommor som julstjärnor och amaryllisar, ljusstakar och allehanda belysningar som lyser upp i mörkret och (som i varje fall den som har satt upp dem) tycker är fina. Ibland kommer det till och med någon decimeter snö och allt grått och trist blir ljust och vackert.

Jag brukar ibland reflektera över vad som är vackert i byggbranschen. De som är arkitekter och ritar nya byggnader blir ju ofta bedömda både av allmänheten och kanske Skönhetsrådet. Jag har ett minne av vad ett nyutnämnt skönhetsråd en gång sa om Stockholm Waterfront som godkänts av en föregångare; det lämpar sig dock inte i skrift här.

För en arkitekt är det ju möjligt att nå ära och berömmelse, till och med vinna prestigefulla priser. Jag själv betraktar ibland mindre delar, detaljer som jag tycker är vackra. Det kan vara färger eller gärna regelbundna mönster. Vad är till exempel vackrare än nydragna kopparrör eller ett nylagt tak av en-kupigt lertegel. Någon som håller med, eller har jag varit för länge i branschen? Nå ja, skönhet ligger ju som bekant i betraktarens ögon.

Christer Törnros

Projektledare, Byggledare
& Besiktningsman

No items found.
No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg