Skyhills blogg
2020-06-04

Värdegrundsarbete

Markus Forsström
Markus Forsström
VD
Värdegrundsarbete

Fredagen den 10 februari 2018 var hela Skyhill-gänget samlat på ett konferenshotell i Budapest. Vårt uppdrag för dagen var att ta fram Skyhills värdegrund. För att skapa värdegrunden krävdes det långa diskussioner med högt till tak. Ämnen som avhandlades vara bland annat etik och moral, vikten av ägandeskap, frihet och ansvar, konflikthantering och ledarskap, ärlighet och kommunikation.

Vi ville ha en värdegrund som kunde vägleda oss i vårt dagliga arbete samt även fungera som en påminnelse i hur vi ska bemöta andra människor. Vi ville också att det skulle vara tydligt vilket beteende vi förväntar oss av våra medarbetare och kollegor samt att alla har ett eget personligt ansvar för att arbeta i linje med vår värdegrund. Rent praktiskt hoppades vi att man som medarbetare skulle kunna luta sig mot värdegrunden för att veta vilken väg man bör välja vid svåra beslut.

Vi ville även förstärka och konkretisera det som vi kallade Skyhillkulturen för att säkerställa att denna lever vidare i företaget oavsett hur mycket företaget växer eller vilka medarbetare som försvinner och tillkommer. Vi ville på riktigt att vår värdegrund skulle betyda någonting och inte endast bli en pappersprodukt som ser bra ut på hemsidan.

Jag kommer framförallt ihåg diskussionerna vi hade om hur viktigt det kommer bli att ha modet att påminna oss själva samt varandra att arbeta i linje med vår värdegrund, även om det med största sannolikhet skulle innebära en hel del jobbiga samtal kollegor emellan.

Vi var överens om att vi genom att ställa höga krav på oss själv och på varandra säkerställer att Skyhill även i framtiden kommer att vara en bra arbetsplats och ett bra företag, och att vi alla tillsammans är ansvariga för detta.

Samtal som dessa ger mycket glädje och energi och jag kommer ihåg att stämningen var god och att alla var superengagerade, men jag minns också att jag hela tiden hade en gnagande oro för framtiden.

Jag oroade mig för hur vi skulle kunna implementera värdegrunden i vårt dagliga arbete.

Hur undviker vi att värdegrunden glöms bort i all stress och hets som uppstår när vardagen faller på och energin dunstar bort. Ni vet hur det är, tiden flyger förbi och plötsligt har det gått ett år och man inser att värdegrunden har blivit det där det inte skulle bli – en pappersprodukt på hemsidan som inte har någonting med den dagliga verksamheten att göra.

Nu har det gått nästan 2,5år sen den där fredagen i Budapest och jag kan med glädje konstatera att vår värdegrund i allra högsta grad pulserar genom vår dagliga drift. Vi har provat olika sätt att hålla värdegrunden levande och det som fungerat bäst hittills är att vi varje vecka i samband med kontorets måndagsmöte tillsammans går igenom en av de tolv punkter som värdegrunden består av. Därefter diskuterar vi händelser som kan knytas till den specifika punkten. Utöver detta gör vi också en djupdykning och ett mer övergripande värdegrundsarbete varje år i samband med den årliga konferensresan.

Tack vare dessa små åtgärder har vi lyckats implementera vår värdegrund i vår vardag och därmed förstärkt och befäst en riktigt fin företagskultur som jag är väldigt stolt över. Det kan låta banalt och enkelt men det fungerar. Genom att ge värdegrunden tid för diskussion varje vecka håller den sig ständigt aktuell och guidar oss igenom vår vardag. Jag upplever att mina kollegor tar ett stort personligt ansvar för detta och verkligen gör sitt bästa för att arbeta i enlighet med vår värdegrund.

Jag personligen har lärt mig väldigt mycket av vår värdegrund samt av vårt värdegrundsarbete. Jag har bland annat insett den enorma inneboende utvecklingspotential som finns hos mina medarbetare samt hur vi som företag kan hjälpa till att få fram denna potential genom att tillhandahålla en trygg och säker miljö med tydliga förväntningar och utrymme för dialog.

Det blir spännande att se hur vi i framtiden kan växa tillsammans med vår värdegrund.

Hälsningar

Markus Forsström
VD

No items found.
No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg