Skyhills blogg
2018-03-07

När snön yr

Magnus Jansson
Magnus Jansson
Projektchef, Kontrollansvarig Kategori K, Certifierad Tillgänglighetssakkunnig & Arkitekt MSA
När snön yr

Vecka nio är det sportlov för alla barn som går i skolan i Stockholmsregionen. För många av oss som har barn i skolåldern betyder det att vi som är föräldrar också unnar oss en veckas semester. I år sammanföll sportlovsveckan med att ”The Beast from the East” drog in över landets östra delar, med snö, blåst och kalla, kalla minusgrader.

För mig som var ledig innebar det myckna snöandet inte så värst mycket mer än att det blev vitt och vackert i naturen och att jag och sonen kunde plocka fram sparkarna ur förrådet och, med glada hundar i följetåg, kasta oss ut på hala vintervägar. Naturligtvis led jag lite med mina kollegor som halkade runt på Essingeleden i oändliga köer eller stelfrusna väntade på slirande bussar och inställda tåg.

Som den husnörd jag är kunde jag dock inte låta bli att tänka på en annan sak också. När kvicksilvret sjunker ned till minus 20 grader, hur mår våra hus då? Vad händer när invändiga takavvattningar med igensatta brunnar fryser igen, när vatten kryper in, blir till is, expanderar och sedan spränger sönder allt vad falsar, tätskikt och fogar heter. När varm, fuktig inomhusluft som tränger igenom dåligt tätade fuktspärrar, kondenserar till vatten mitt i ytterväggar och takbjälklag bland isolering, balkar och regelstommar…

Vi som ritar och bygger hus måste tänka på det här. Våra byggnader ska naturligtvis vara vackra, funktionella och ekonomiska, men de ska också klara av tidens tand. När de blågula banden klipps har ju byggnadens resa bara börjat. Vi kan välja bort dåliga och ömtåliga lösningar redan på ritbordet. Vi måste fokusera även på den fjärde dimensionen, nämligen tiden, när vi formger, konstruerar och kostnadsberäknar. Under en byggnads livslängd är kostnaden för att uppföra den slående liten (ungefär tio till femton procent) i jämförelse med kostnaden för att förvalta den. Varför fokuserar vi i branschen då så lite på just den förvaltningsmässiga aspekten? Det är ju här pengarna finns!

När vårsolen snart värmer våra ansikten kommer vatten porla i bäckar och diken. Doften av lera, jord och smält snö är lika härlig varje vår. Så låt oss hoppas att vattendropparna som glittrar i solstrålarna kommer från trädgrenar och buskar… och inte från någon stackares vardagsrumstak på grund av sönderfrusna takbrunnar och avvattningsrör.

Ha en härlig vårvinter!

Magnus Jansson

Arkitekt MSA/Projektchef/Vice VD

No items found.
Föregående inlägg
Inget föregående inlägg
Nästa inlägg
Inget nästa inlägg